Det ska du tänka på när du köper nytt boende

Alla sitter nog och småsurfar på hemnet och kollar på lägenheter och villor som vi drömmer om att köpa. Men när det väl är dags att köpa nytt boende finns det vissa saker som man bör tänka på.

Kontakta mäklare

Kontakta fastighetsmäklare i områdena som du är intresserad av, t.ex kontakta en mäklare i Täby om du vill köpa lägenhet eller hus där. Du berättar för mäklaren vad du är intresserad av och de kommer att höra av sig när ett objekt som de tror passar dig kommer in.

Prata med banken

För att kunna köpa en lägenhet behövs det pengar, om du inte har sparat pengar under några år måste du se till att du har ett lånelöfte. Se till att ha ordnat lånelöftet innan du går in i en budgivning. Ett bud i en budgivning är inte bindande, men det är ganska taskigt och omoraliskt att inte ha ett lånelöfte på plats. Det är även bra för dig då du vet hur mycket pengar du kan spendera på ditt bostadsrätt i Täby.

Gå på fler visningar

Det är smart att gå på flera visningar så du kommer på exakt vad du är ute efter. Har du redan blivit såld på en lägenhet så kan det vara bra att gå dit flera gånger så du kan mäta, planera och inspektera riktigt noga.

Att tänka på under visningen

Det finns mycket att tänka på under visningen, men här är några vanliga saker som är bra att kolla upp. Är planlösningen bra? Är läget bra? Passar lägenheten eller villan din familj? Finns det planerad ombyggnation/behöver huset dräneras eller renoveras? Vad är deft för typ av uppvärmning? Hur mycket insyn? Hur ser förvaringen ut?

Kolla upp föreningen

Det här glömmer många, men det är väldigt viktigt att kolla upp hur föreningens ekonomi ser ut. Detta gör du genom att läsa igenom föreningens årsredovisning eller kollar på allabrf.se som är en sida där du enkelt kan få en överblick på hur ekonomin ser ut.

Undersök bostaden

För att vara säker på att bostaden är i ett bra skick ska du besiktiga den innan du köper den. Spola i toaletten, skruva på kranar, titta under mattor. Är bostaden renoverad så ta reda på vem som har renoverat den.