Dags att byta till vinterdäck

Nu har det varma vädret börjat lämna oss för att göra rum för hösten och vintern. Även fast det knappt har känts som höst. Från och med den första oktober är det tillåtet att byta till dubbdäck. Du får däremot köra med odubbade vinterdäck året runt.

När man ska byta till vinterdäck är något som man lär sig redan när man lär sig köra bil på körskolan men det är något som brukar glömmas bort väldigt snabbt och man blir påmind av det genom facebook, tidningar eller andra medier. Att inte köra med vinterdäck är livsfarligt och kan inte bara innebära att du får skrota bilen, utan även död och skada på andra personer.

Dubbdäck eller friktionsdäck?

Detta är en vanlig fråga som många ställer sig, vad för typ utav däck man ska använda under vintern och det vanliga svaret är ”det beror på”. Det finns vissa fördelar med att köra med friktionsdäck och andra fördelar med att köra med dubbdäck. En av fördelarna med att köra med friktionsdäck är att du kan sätta på de tidigt på hösten utan att snön har fallit, medans dubbdäck måste du vänta till första oktober om inte vädret skulle säga något annat.

Om du bor där vägarna oftast är isiga är det bättre att välja dubbade däck då dessa får bättre fäste på isen. Friktionsdäcken passar bättre på snöfyllda vägar.

En av de största anledningarna till att folk väljer friktionsdäck är för att de är mycket tystare än dubbade.